Klaus Iohannis (Președintele României)
„Nu există o recomandare a Comisiei de la Veneția pentru a evita suprapuneri de scrutin. Putem, fără probleme, să organizăm referendumul odată cu alegerile prezidențiale.”
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 19.07.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Realitatea

Context

În 10 iulie 2019, Klaus Iohannis a făcut următoarea declarație, în contextul organizării unui nou referendum pe justiție odată cu alegerile prezidențiale.

„Nu există o recomandare a Comisiei de la Veneția pentru a evita suprapuneri de scrutin. Putem, fără probleme, să organizăm referendumul odată cu alegerile prezidențiale.”

Aceasta a adăugat:

„Sigur, s-au grăbit unii politicieni, care au şi boicotat acest referendum, să ne spună că există cică o recomandare dată de Comisia de la Veneţia să nu se organizeze alte forme de scrutin împreună cu alegerile. Ţin să informez opinia publică că această recomandare nu există. Deci, nu există o recomandare dată de Comisia de la Veneţia pentru a evita suprapuneri. Deci, putem fără niciun fel de problemă să organizăm referendumul împreună cu prezidenţialele.”

Ce verificăm?

Dacă există vreo recomandare făcută de Comisia de la Veneţia referitoare la alegeri desfășurate în tandem cu alte forme de scrutin.

Verificare

Președintele Klaus Iohannis a precizat că unii politicieni au afirmat că există o recomandare dată de Comisia de la Veneţia să nu se organizeze alte forme de scrutin împreună cu alegerile. 

Pe durata campaniei pentru alegerile europarlamentare, dar și după, mai mulți actori politici au rostogolit această informație.  

„Recomandările Comisiei de la Veneția” au fost invocate și de către premierul Viorica Dăncilă în contextul organizării unui nou referendum pentru justiție în același timp cu alegerile prezidențiale.

„Am stabilit faptul că nu trebuie să suprapunem un referendum peste niciun fel de alegeri, pentru că am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia”, spunea Viorica Dăncilă pe 6 iunie 2019.

Anterior, în perioada alegerilor europarlamentare din luna mai, fostul europarlamentar PSD Gabriela Zoană a declarat cam același lucru: 

„Eu vă spun ce i-a transmis Uniunea Europeană și anume Comisia de la Veneția, i-a transmis atât președintelui Iohannis, cât și tuturor statelor membre că în ziua alegerilor europarlamentare nu este recomandat să se organizeze nici un fel de referendum (…).”

Declarații similare au fost făcute și de către senatorul PSD Robert Cazanciuc, deputatul Șerban Nicolae, dar și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Afirmația deputatului Șerban Nicolae, dar și a lui Călin Popescu Tăriceanu au fost verificate de noi. 

La acel moment am întrebat Comisia de la Veneția și Comisia Europeană dacă au făcut vreodată recomandarea ca un referendum și un tip de alegeri să nu fie suprapuse. 

Ambele au răspuns că NU.

The Venice Commission has not yet taken a position on this issue, neither on combining elections and a referendum  in general nor on the situation in Romania in particular.

  • Venice Commission

The Commission has not issued any such recommendations. Member States are in charge of organising national elections and referenda.

  • European Commission 

Totodată, am verificat și Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice și de Comisia de la Veneția, pe care l-am găsit pe site-ul Autorității Electorale Permanente, acolo unde se află toată legislația în materie de referendum, dar și în materie electorală.

În codul citat, nu scrie nicăieri că e recomandat ca alegerile europarlamentare să nu se desfășoare în aceeași zi cu un referendum.

Reamintim în acest context că nici măcar recomandări interne de acest gen nu există. 

Curtea Constituțională a clarificat cel mai recent în martie 2019, în urma unei sesizări făcute de Klaus Iohannis, că nu este nicio problemă și că se poate organiza referendum în aceeași zi cu alegerile.  

Și nu a fost prima oară când CCR a statuat acest lucru. S-a mai întâmplat de două ori, când PSD a încercat să modifice legea după alegerile prezidențiale din 2004. Deciziile CCR, aici și aici.

Concluzie

Afirmațiile președintelui Klaus Iohannis sunt adevărate. Nu există o recomandare a Comisiei de la Veneția pentru a evita suprapuneri de scrutin.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.