Dezinformări rețele sociale
Data postării: 15.03.2024
www.factual.ro
FALS | Forumul Economic Mondial vrea să ne interzică deținerea animalelor de companie, pentru că poluează

Într-un reel de pe Instagram, o utilizatoare afirmă că „cei de la Davos ne vor interzice să deținem animale de companie, pentru că susțin că poluează la fel de tare precum o mașină”. 

Ea mai spune că „probabil în curând pe agenda 2030 o să apară și faptul că noi, oamenii, nu vom putea avea animale de companie”. Videoclipul nu menționează nicio sursă pentru aceste afirmații. Informația a fost preluată și de Ziua News.


Forumul Economic Mondial și interzicerea animalelor de companie

 

Expresia „cei de la Davos” se referă la Forumul Economic Mondial, care își ține conferințele anuale la Davos (Elveția). Forumul (în original, World Economic Forum, abreviat WEF) nu are niciun fel de putere decizională. Este o organizație non-profit de cooperare între sectoarele public-privat, care își propune să ofere o platformă de dialog între diferiți decidenți și să modeleze strategii globale comune, adaptate provocărilor actuale. 

Ca atare, Forumul nu poate interzice nimic, cu atât mai puțin deținerea animalelor de companie.

Acest lucru nu a fost nici măcar discutat în cadrul vreunei conferințe sau pe platforma online a organizației. 

Cel mai recent articol, pe site-ul WEF, referitor la animalele de companie, datează din 2021 și se referă la beneficiile pe care acestea le-au avut în pandemie, în privința sănătății mentale.

Singura referință la poluarea produsă de animalele de companie este în articole care vizează industria alimentară pentru animale – și nu direct animalele de companie -, cel mai recent fiind din 2019.


Poluează animalele de companie?

 

Nu animalele de companie poluează propriu-zis, ci industria alimentară pentru animaleUn studiu din 2019 realizat de Universitatea din Maastricht și Universitatea Shandong (China) arată că, în China, hrana uscată comercială pentru animalele de companie are procente mai mari de produse din carne de origine animală decât alimentele pentru oameni. Așadar, emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din realizarea mâncării pentru câinii de companie sunt mai mari decât a mâncării câinilor care consumă resturi de alimente umane.

Un studiu mai vechi, din 2017, realizat de Universitatea din California, Los Angeles, arată că hrănirea câinilor și pisicilor creează echivalentul a aproximativ 64 de milioane de tone de dioxid de carbon în SUA, în fiecare an. Acesta este aproximativ același impact ca al 13,6 milioane de mașini pe șosea. Și, dacă animalele de companie ar forma o țară separată, aceasta s-ar situa pe locul 5 în consumul global de carne, după China, SUA, Brazilia și Rusia, potrivit profesorului UCLA și autorul studiului, Gregory Okin.


Concluzie

 

Deși amprenta de carbon a animalelor de companie este una semnificativă, totuși renunțarea la acestea nu s-a luat niciodată în considerare, nici măcar la nivel de discuție. În plus, Forumul Economic Mondial nu poate interzice nimănui deținerea de animale de companie.


Forumul este una dintre organizațiile luate drept țintă de conspiraționiști, în ultimii ani. Factual.ro a analizat numeroase afirmații false despre WEF. O listă cu unele dintre acestea poate fi regăsită mai jos:

Teoria Conspirației – Marea Resetare

Digitalizarea omului și teoria controlului total asupra omenirii

FALS | Forumul Economic Mondial NU ordonă guvernelor lumii să raționalizeze combustibilul și carnea

FALS | Covid-19 NU a ucis 1 miliard de oameni

CONTEXT LIPSĂ | Klaus Schwab NU recomandă modelul chinezesc de organizare, ci apreciază integrarea ECONOMICĂ a Chinei pe piața mondială

​​FALS | Forumul Economic Mondial și rescrierea Bibliei de către AI

Afirmația ,,Oamenii trebuie să devină baterii pentru AI”, atribuită în mod FALS Forumului Economic Mondial



SEO optimized by sem.ro SEO agency.