Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual
Candidat la alegerile europarlamentare
*A candidat la alegerile europarlamentare

05.09.2017

Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (...) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc.

Mihai Tudose

Pro România

Sursa afirmației: Agerpress

Fals

Context

În ideea creșterii nivelului accizei la carburant din toamna lui 2017, deși o supra-acciză introdusă anterior a fost eliminată în ianuarie 2017 prin prevederile Noului Cod Fiscal, premierul Mihai Tudose a făcut următoarea declarație:

 

Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc.

 

Ce verificăm?

Care au fost efectele eliminării supra-accizei la carburant în prețul la pompă.

Verificare

 

Observăm astfel că atât introducerea supra-accizei la 1 aprilie 2014, cât și eliminarea ei la 1 ianuarie au adus modificări în prețul combustibilului la pompă.

Între decembrie 2016 și ianuarie 2017, atât Euro 95, cât și Diesel, au cunoscut o scădere a prețului la pompă de 8 eurocenți/L. În prezent, față de luna decembrie 2016, ultima lună în care supra-acciza era în vigoare, Euro 95 la pompă are o scădere de 12 eurocenți/L, iar Diesel o scădere de 14 eurocenți/L.  

 

În ceea ce privește celelalte fluctuații de preț din decursul ultimilor 3 ani, acestea pot fi puse pe seama evoluției prețului barilului de petrol. Observăm însă că, în momentele în care a fost introdusă sau eliminată supra-acciza, prețul barilului de petrol a rămas constant, ceea ce înseamnă că evoluția prețurilor la pompa s-a datorat în mod evident supra-accizei.

 

De asemenea, prețul la pompă în România mai este influențat și de alți factori precum cursul leu-dolar, însă în cazul de față supra-acciza a avut o influență mult mai mare asupra prețurilor la pompă.

 

 

Concluzie

Declarația lui Mihai Tudose este falsă. Eliminarea supra-accizei a dus la o scădere imediată a prețului combustibilului la pompă.

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.