Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

25.10.2021

„Anul trecut, când au fost închise școlile absolut aberant. În nicio țară europeană nu erau închise școlile, noi aveam puține cazuri și le țineam închise”.

Alexandru Rafila

PSD, ministrul Sănătății

Sursa afirmației: TVR+, min 15:35

Fals

Context

Pe 14 octombrie 2021, Alexandru Rafila a subliniat problemele pe care le întâmpină educația din România, începând cu primul an pandemic. 

 „Anul trecut, când au fost închise școlile absolut aberant. În nicio țară europeană nu erau închise școlile, noi aveam puține cazuri și le țineam închise”.

Ce verificăm?

Dacă anul trecut, când erau închise școlile la noi, mai existau alte țări din Europa care au luat aceeași măsură.

Verificare

Cursurile în mediul preuniversitar au fost suspendate la noi în țară pe 11 martie 2020, conform informațiilor disponibile pe site-ul Ministerului Educației. La acel moment, în România fuseseră identificate în total 18 cazuri de infectare, iar câteva zile mai târziu, pe 16 martie, s-a instituit starea de urgență. În cadrul decretului a fost prevăzută și închiderea școlilor.

Prima țară care a închis anul trecut școlile, ca măsură de combatere a răspândirii coronavirusului, a fost Italia, conform unui articol publicat pe site-ul Comisiei Europene. Acest lucru s-a întâmplat pe 5 martie 2020. Au urmat exemplul Albania, Grecia, Cehia și România. Majoritatea țărilor europene au închis școlile până în 16 martie.

Concluzie

Afirmația lui Alexandru Rafila este falsă. Prima țară europeană care a închis școlile a fost Italia.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.