Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
,,S-ar putea să avem o premieră dacă lucrurile merg așa, să avem o rectificare bugetară pozitivă”.
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 09.07.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Gov.ro min. 02:33

Context

Pe 29 iunie 2021, premierul României, Florin Cîțu, a declarat: 

Pe de o parte, veniturile la buget sunt foarte bune, avem o execuție bugetară foarte bună, am arătat și astăzi Parlamentului României că avem investiții mai mari decât anul trecut, veniturile la buget sunt mai mari decât anul trecut, anul trecut erau mai mari decât în 2019, deci avem o execuție bugetară bună. S-ar putea să avem o premieră dacă lucrurile merg așa, să avem o rectificare bugetară pozitivă”.

Ce verificăm?

Dacă România a avut în ultimii 30 de ani o rectificare bugetară pozitivă.

Verificare

Bugetul de stat poate fi modificat prin lege de rectificare, care se elaborează cel târziu până în 30 noiembrie. Rectificarea bugetară pozitivă se face atunci când veniturile la bugetul de stat sunt mai mari decât cele prevăzute în legea de aprobare, așa cum definește operațiunea revista de specialitate Investopedia. Rectificarea pozitivă nu exclude deficitul bugetar, care intervine atunci când cheltuielile, la finalul anului, depășesc veniturile încasate.

Potrivit raportului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, în trimestrul I (singurul raport pe 2021 definitivat deocamdată), veniturile bugetului general consolidat au însumat 85,79 mld. lei, cu 0,13 mld. lei sub nivelul prognozat, reflectând un grad de realizare a programului de încasări de 99,9%.

Rectificări bugetare în ultimii 30 de ani

Factual.ro a analizat toate ordonanțele emise pentru rectificarea bugetului de stat al României, din anul 1992 (prima rectificare de buget) și incluzând 2020. Diferențele de venituri, pozitive sau negative, sunt relevate în tabelul de mai jos.

Așa cum se poate observa, bugetele de stat au suferit rectificări în fiecare an, în majoritatea cazurilor chiar de mai multe ori pe an. Veniturile obținute au fost mai mari decât cele bugetate (deci rectificări pozitive) în 33 dintre cele 62 de cazuri analizate, adică în peste jumătate dintre rectificările adoptate. Anii cu rectificări exclusiv pe plus sunt 1992 (guvernele Stolojan și Văcăroiu), 1993 (guvernul Văcăroiu), 1997 (guvernul Ciorbea), 2000 (guvernul Isărescu), 2003 (guvernul Năstase), 2004 (guvernul Năstase), 2005 (guvernul Tăriceanu), 2010 (guvernul Boc) și 2018 (guvernul Dăncilă).

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este falsă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.