Alegeri Prezidențiale 2019

Am analizat programele celor doi candidați din turul al II-lea - click pe imagine pentru a vedea analiza fiecărui program.

Câteva observații:

  • Nu ne-am dorit o comparație în oglindă a celor două programe, comparație de tip versus; acest lucru ar fi fost greu de realizat, ținând cont că viziunile celor doi sunt destul de diferite. În timp ce unul dintre candidați a venit cu un program de țară (Klaus Iohannis), celălalt își concentrează atenția mai mult asupra programului de președinte (Viorica Dăncilă).
  • Am exclus din analiză afirmațiile cu valoare de principiu, în spatele cărora nu exista un angajament concret al candidaților din poziția de președinte;
  • Așa cum se poate vedea, multe dintre afirmații vor apărea ca neclare, tocmai din cauza faptului că nu sunt îndeajuns de abstracte ca să fie încadrate la afirmații cu valoare de principiu, dar nici îndeajuns de concrete încât să fie clar angajamentul din poziția de președinte.
  • Nu toate promisiunile sau măsurile enunţate de către candidaţii la preşedinţie sunt şi verificabile. Din această perspectivă, sunt incluse doar informaţiile clare, care pot fi verificate factual, din perspectiva mandatului constituţional acordat Preşedintelui.

Pentru că ziua votului din al doilea tur de scrutin se apropie cu paşi repezi, echipa Factual.ro verifică declarațiile făcute de candidații la alegerile prezidențiale în mediul online și la televizor. În această monitorizare, i-am acoperit pe toți cei 12 candidați la Președinția României, iar verificările au urmat metodologia clasică a Factual.ro.

Pe lângă aceasta, am verificat și programele electorale ale primilor cinci candidaţi, conform sondajului comandat de Europa FM. În ordine alfabetică, aceștia sunt:

  1. Dan Barna
  2. Viorica Dăncilă
  3. Mircea Diaconu
  4. Klaus Iohannis
  5. Theodor Paleologu

Pentru promisiunile din programele electorale, metodologia poate fi consultată AICI.

PRIMII CINCI CANDIDAȚI LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI

 

ULTIMELE FACT-CHECK-URI CANDIDAȚI

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.